Maqedonia e shënon Ditën ndërkombëtare të punës

Maqedonia e shënon Ditën ndërkombëtare të punës

Dita ndërkombëtare e punës që tradicionalisht festohet për nder dhe përkujtim të luftës së punëtorëve për avancimin e të drejtave të tyre, sot do të shënohet edhe në Maqedoni.

Lidhja e sindikatave të Maqeodnisë do ta shënojë Ditën ndërkombëtare të punës me fushatë për organizimin dhe mobilizimin e anëtarësisë së re.

Fushata do të realizohet gjatë tërë vitit, ndërkaq do të fokusohet edhe në anëtarësim në sindikatat e punëtorëve të paorganizuar, dhënie të mundësisë institucionale për realizim të mbrojtjes kolektive dhe sigurimit të drejtësisë sociale, inkluzionit social, solidaritetit dhe të drejtave kolektive të siguruara të punëtorëve.

LSM edhe këtë vit do të kërkojë inkuadrim në të gjitha proceset të cilat çojnë drejt avancimit të dialogut social, më tepër dhe mëp të mira vende të punës, zbatim të demokracisë industriale, avancim të informimit dhe konsultimit, pjesëmarrje në menaxhimin ekonomik, avancim të procesit të negociimit dhe kontraktimit kolektiv, sigurim të kushteve për vende të punës të shëndetshme dhe të sigurta, rroga të sigurta dhe të rritura, barazi gjinore dhe ekonomike dhe sigurim i të drejtave të pasuruara sociale dhe standarde për të gjithë punëtorët.

Gjatë viteve të kaluara, duke filluar prej vitit 2010, me rastin e 1 Majit u organizuan fushata për sfera të caktuara nga mbrojtja e të drejtave të punëtorëve.

Si rezultat i asaj u inicuan dhe miratuan disa zgjidhje ligjore, siç janë Ligji për mobing, ndryshimet e Ligjit për siguri dhe shëndet gjatë punës dhe për herë të parë që nga pavarësimi i Maqedonisë Ligjin për rrogë minimale, me të cilin është konstatuar shuma më e ulët e rrogës e cila duhet t’u paguhet punëtorëve.

Dita ndërkombëtare e Punës është festë shtetërore në disa vende të botës. Në Maqedoni deri në vitin 2006 festohej më 1 dhe 2 maj, por prej vitit 2007, ditë jopune është shpallur vetëm 1 Maji.

Dita e punës festohet në shenjë respekti ndaj viktimave nga greva që është mbajtur prej 1 deri më 4 maj në vitin 1886 në Çikago, kur demonstruesit kërkonin vendosjen e orarit të punës prej tetë orëve. organizuesit e grevës ishin nxjerrë para gjykatës, ndërsa katër prej tyre u ekzekutuan. Tre vjet pas ngjarjeve në Çikago, në Kongresin e parë të Internacionales së Dytë që u mbajt në Paris në vitin 1889, është vendosur që çdo vit, më 1 maj, në përkujtim të punëtorëve nga Çikagoja, të mbahen protesta masive.

 
SHPËRNDAJE 

 
Facebook

 

 
Twitter

 

 

 

 
 
Previous Kriza politike, ndërkombëtarët mesazh të ri partive
Next “Sheshi Skënderbeu”, zvarriten punimet

About author

You might also like

Maqedoni 0 Comments

Sot minohen shkëmbinjtë në Shipkovicë

Në fshatin e Shipkovicës, në Tetovë, sot do të bëhet minimi i shkëmbinjve të cilët, pas përmbytjeve të pradokohshme janë kanosje për banorët e këtij rajoni. Minimi do të bëhet

Maqedoni 0 Comments

Rasti “Fortesa”, Ristovska: Posedojmë numër të madh të fakteve materiale dhe verbale

Edhe për këtë lëndë kemi një numër të madh të fakteve; si materiale ashtu edhe verbale. Kështu është përgjigjur Lençe Ristovska, zëdhënësja e PSP-së në pyetjen e gazetarëve se me

Maqedoni 0 Comments

A ishte Kërpaç arsyeja që Janeva kërkoi kompetenca për mbrojtjen e dëshmitarëve? Përgjigjet PSP

Kosta Kërpaç nuk ka qenë arsyeja që Prokuroria Speciale Publike ka kërkuar të ndryshohet ligji për mbrojtjen e dëshmitarëve që të mundet të propozojë dhe të kërkojë mbrojtjen e dëshmitarëve

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply