Ndërtimi i një kulture paqëdashëse për harmonizimin e shteteve të ballkanit

Ndërtimi i një kulture paqëdashëse për harmonizimin e shteteve të ballkanit

 

Zhvillimi i mirëqenies është ajo që sjell harmonizim të mardhënieve ndërmjet shteteve dhe popujve ballkanik, ishte deklarata  e forumit të parë paqësorë, e cilia nën organizim të organizatës joqeveritare nga Korejajugore Kultura qiellore, paqë botërore.

Në forumin e mbajturë folësit të cilët janë edhe pjesë e komitetit për paqë, I caktuar nga ana e HWPL, u dakorduan se ndërtimi I kulturës paqësore duhet të jetë priortitet për një vend sic është Maqedonija, ku egzistojnë shumë probleme të cilat cdoherë mund të kenë potencial për sjellje të konflikteve. Deklarata e paqës është që tu vihet fund luftrave, dokument i përgaditur nga HWPL dhe kryetari I kësaj organizate Man Hu Li, që paraqet një instrument të fuqishëm i cili mund të sjell  zgjedhjen e konflikteve të cilat gjatë kohë egzistojnë në këtë trgjion.

Ajo të cilën kjo deklarat e bënë është një hap para në mardhëniet të cilat janë të njohura deri më tani e që kujdesen pët ndryshimin e sistemit dhe të krijuarit një bashkëkohor, ndërsa ajo donë të thotë që konfliktet të cilat lindin ose që kanë egzistuar çdoherë që të mos zgjidhen nëpërmjet dy fuqive botërore por të marin pjes edhe shtetet më të vogla posaqërisht shtetet të cilët janë edhe pjesë e konfliktit. “ –  Mendon Milka Ristova  gjykatëse në gjykatën supreme në R. Maqedonisë.

Sipas Ristovës, në Maqedoni egzistojnë shumë arsye të cilat mund të vijnë deri tek konfiltet, ndërsa një ndër ata është edhe dallimet sociale.

“Dallimet sociale dhe problemet të cilat i kemi me varfërinë e popullatës dhe formimin e një grupit elitë të pasur është arsyeja e cila mund të sjell konflikt serioz “ shtoi ajo.

Sipas Sllagana Taseva, drejtor i Tansparensi Maqedoni, egzistojnë shumë dokimentet të cilët e prezantojnë drejtësinë ndërkombëtar, mirëpo ajo që mungon janë mekanizmat për implemetimin e tyre, ndërsa deklarata për paq dhe përfundimin e luftrave e ofron pikërisht këtë mekanizëm,

Inspirimi, i cili vjenë nga ana e përfaqësuesve të Grupit ndërkombëtar për paqë (IPYG) e cila është pjesë e HWPL, në shikim të dispozitave për paqë është dicka që duhet të shfrytëzohet nga ana e të rinjëve në maqedoni që të arihet deri tek qëllimi deklaroi Maja Salevska kryetare e qendrës për të rinj dhe mundësi të barabarta.

“Përfaqësuesit e grupës së të rinjëve na mahnitën me orientimin e tyre për paqë dhe kuptuam se përderi sa dicka duhet, atëher asgjë nuk mund ta ndaloj realizimin e saj. Angazhimi i tyre është i mahnitshëm, ai inspirim besoj se duhet të sjell sukses” shtoi Staleska.

Forumi i parë paqësorë, është vetëm një pjes e aktiviteteve të organizatës koreanojugore HWPL në ballkan, e cila në të kaluarën në Lublanë mbajti debat në të cilën fokus të vecan iu bë deklaratës për paq dhe ndalimin e luftave dhe ndikimi I këtj dokumenti në qetsimin dhe bajtimin e shteteve ballkanike. Dokumenti I cili në suaza botërore në më shumë se 157 vende ka aritur të grumbulloj mbi ghysmë miljonë nënshkrime, ndërsa priet që deri në fund të vitit ky numër të rritet në 2 miljon, dhe më pas të prezantohet para kombeve të bashkuara./R.vati

 

 

Previous Avioni i Kombëtares bën ulje të detyruar
Next Ivanov: Nga aspekti juridik gjithçka është e qartë dhe e pastër me aministitë

About author

You might also like

Maqedoni 0 Comments

Evzoni vazhdon të jetë i mbyllur

Vendkalimi kufitar Evzoni, për shkak të grevës së bujqve grekë ende është i mbyllur për komunikacion, ndërsa vendkalimet Dojran dhe Mexhitli në kufirin ndërmjet Maqedonisë dhe Greqisë janë të hapura.

Maqedoni 0 Comments

KSHZ do t’i kontrollojë votuesit nga Shqipëria të “paketuar” në banesa nëpër Maqedoni

Komisioni shtetëror zgjedhor do ta obligojë Drejtorinë për evidencë të librave amë dhe MPB të vërtetojnë se sa persona nga Shqipëria kanë lidhur kurorë në Maqedoni dhe në çfarë baze e kanë

Maqedoni 0 Comments

Pa ujë nesër disa pjesë të Shkupit

Pa ujë nesër, në periudhën nga ora 8:15 e deri në mënjanimin e defektit, do të mbeten shfrytëzuesit në shtrirjen nga Usje deri në Zelenikovë, gjegjësisht Usje, Pintia, Përzhino, Draçevë,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply